Tι σημαίνει το «i» στο iPhone και τα άλλα προϊόντα της Apple – Γιατί το επέλεξε ο Steve Jobs

iphone, κινητό, εταιρεία,

Το iPhone της Apple είναι ένα από τα πιο δημοφιλή καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα που υπάρχουν ποτέ. Η εισαγωγή του στο Macworld 2007 θεωρείται ευρέως ως ορόσημο στην ιστορία των smartphones και γενικότερα των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης.

iPhone: Η «ιστορικότητα» του brand

Το iPhone, σύμφωνα με το Slash Gear έχει παίξει έναν αρκετά βασικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο έχει εξελιχθεί η βιομηχανία smartphone από τότε. Πολλές δυνατότητες που οι σύγχρονοι χρήστες smartphone θεωρούν δεδομένες – συμπεριλαμβανομένων των χωρητικών οθονών αφής για ζουμ, εφαρμογές για επιτραπέζιους υπολογιστές και πολλά περισσότερα, οφείλουν την ύπαρξή τους στο iPhone.

Ενώ η θρυλική της θέση ως πρωτοποριακή συσκευή δεν είναι αντικείμενο συζήτησης, κάτι που αμφισβητείται είναι πώς η Apple έφτασε στο όνομα «iPhone» για το πρώτο της smartphone. Άλλωστε, είναι ένα μάλλον απλό όνομα, ένα «i» ακολουθούμενο από μια μάλλον κοινώς γνωστή λέξη: «τηλέφωνο».

Το iPhone δεν ήταν η πρώτη συσκευή της Apple που έλαβε το ψευδώνυμο “i”. Αλλά είναι, χωρίς αμφιβολία, το πιο δημοφιλές προϊόν της εταιρείας σήμερα.

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα το «i» στο iPhone—και τα υπόλοιπα προϊόντα της σειράς Apple.

iPhone
πηγή: freepik.com

Ξεκίνησε με το iMac

Δεδομένης της δημοτικότητας του iPhone, πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι είναι το πρώτο προϊόν της Apple που φέρει το πρόθεμα «i». Τίποτα δεn θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Η πρώτη χρήση του προθέματος «i» στα προϊόντα της Apple προηγείται του iPhone κατά σχεδόν μια δεκαετία — όταν, το 1998 ο Steve Jobs ανακοίνωσε μια ολοκαίνουργια σειρά επιτραπέζιων υπολογιστών που ονομάζεται iMac.

Το iMac ήταν από τις πρώτες συσκευές που κυκλοφόρησαν υπό τον Steve Jobs, ο οποίος επέστρεψε στην Apple το 1997 μετά την απόλυσή του το 1985 . Παρόλα αυτά, ήταν κατά την αποκάλυψη της πρώτης γενιάς iMac το 1998 που ο Steve Jobs ανέφερε για πρώτη φορά τι σημαίνει το «i» στο iMac. Στην ομιλία του για την εκδήλωση παρουσίασης, ανέδειξε το iMac ως μια συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στους καταναλωτές την καλύτερη δυνατή εμπειρία στο διαδίκτυο.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, το διαδίκτυο ήταν ένα πολύ νέο φαινόμενο και υπήρχε απαίτηση από τους καταναλωτές να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό. Στην κεντρική του ομιλία, κατέστησε σαφές ότι το «i» στο iMac αντιπροσωπεύει το διαδίκτυο (internet). Ήταν εμφανές από το διαφημιστικό tagline για το iMac — «Ο ενθουσιασμός του διαδικτύου. Η απλότητα του Macintosh».

Αν και αυτό ουσιαστικά λύνει το επιχείρημα, κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, όταν ο Jobs συνεχίζει να προσθέτει πώς το «i» αντιπροσωπεύει επίσης πολλά άλλα πράγματα για την Apple. Μια διαφάνεια εμφανίζει τις λέξεις «άτομο» (individual), «διδάσκει» (instruct), «ενημερώνει» (inform) και «εμπνέει» (inspire), μαζί με το «internet» υποδεικνύοντας αποτελεσματικά ότι το «i» στο iMac θα μπορούσε να έχει οποιοδήποτε νόημα θέλει ο καταναλωτής.

Τελικά, η Apple θα συνέχιζε να χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «i» σε πολλά από τα μελλοντικά της προϊόντα και οι καταναλωτές της Apple εξακολουθούν να αισθάνονται μια ιδιαίτερη σύνδεση με τη μάρκα.

Προϊόντα Apple που ξεκινούν με i

Το iMac του 1998 ήταν το πρώτο από τα πολλά προϊόντα και υπηρεσίες της Apple που θα χρησιμοποιούσαν το πρόθεμα «i». Το 1999, μόλις ένα χρόνο μετά το iMac, ανέπτυξε το Apple iBook, μια σειρά φορητών υπολογιστών που ήταν οι πρόδρομοι των σύγχρονων MacBook. Η Apple έβγαλε τη σειρά iBook το 2006, όταν η εταιρεία άρχισε να χρησιμοποιεί επεξεργαστές Intel.

Το iBook ακολουθήθηκε από ένα από τα πιο εμβληματικά προϊόντα της Apple πριν από την εποχή του iPhone. Το 2001, η Apple δημιούργησε το iPod, ένα φορητό πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής που έφερε επανάσταση στον τρόπο που ακούγαμε μουσική. Το iPod είδε αρκετές γενιές του προϊόντος και ήταν σε συνεχή πώληση από το 2001 έως ότου η Apple αποφάσισε να αποσυνδέσει τη σειρά προϊόντων το 2022. Στα 22 χρόνια λειτουργίας της, η Apple πούλησε περίπου 450 εκατομμύρια iPods.

Δύο χρόνια μετά την εμφάνιση των πρώτων iPod στη σκηνή, η Apple παρουσίασε την αυτόνομη κάμερα web iSight το 2003. Η Apple συνέχισε να χρησιμοποιεί αυτό το όνομα για τις ενσωματωμένες κάμερες στις συσκευές της και το 2010, έως ότου το αντικατέστησε το Facetime.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το 2007 έγινε το ντεμπούτο του iPhone, το οποίο έγινε το πιο δημοφιλές προϊόν που έφτιαξε ποτέ η Apple. Τρία χρόνια αργότερα, η Apple παρουσίασε το iPad, το πρώτο της tablet. Η Apple συνεχίζει να πουλά πολλές παραλλαγές του iPad μέχρι σήμερα.

Εκτός από αυτά τα προϊόντα υλικού με το πρόθεμα «i», η Apple είχε επίσης αρκετές υπηρεσίες και προϊόντα λογισμικού που χρησιμοποιούν παρόμοιο σχήμα ονομασίας. Μερικά από τα αξιοσημείωτα περιλαμβάνουν iMovie, iCloud, iMessage και iTunes.

Scroll to Top