Συναγερμός στην NASA – Δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής θα περάσει κοντά από τη Γη –

Αστεροειδής NASA

Σε συναγερμό βρίσκεται η NASA, έχοντας εστιάσει σε έναν “δυνητικά επικίνδυνο” αστεροειδή που βρίσκεται κοντά στη Γη και έχει διάμετρο 890 πόδια ή περίπου το μέγεθος ενός γηπέδου αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Ο αστεροειδής ονομάζεται «2008 OS7» και πρόκειται να πραγματοποιήσει το κοντινότερο πέρασμά του από τη Γη την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου. Στην πλησιέστερη προσέγγισή του, ο αστεροειδής θα φτάσει σε απόσταση 1.770.000 μιλίων από τη Γη.

Ο ιστότοπος Asteroid Watch του Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA έχει περιγράψει τον αστεροειδή ως έναν γιγάντιο διαστημικό βράχο που πρέπει να προσέξουμε.

Αστεροειδής 2008 OS7

Ο δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής «2008 OS7»

Ο αστεροειδής «2008 OS7» είναι αρκετά ασήμαντος. Σύμφωνα με τον ερευνητή στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Warwick, Dr. Minjae Kim ο «2008 OS7» είναι «ένας πολύ μικρός αστεροειδής».

Επειδή όμως η τροχιά του τέμνει την τροχιά της Γης, ο αστεροειδής έχει ταξινομηθεί ως «δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής (PHA)».

«Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του 2008 OS7 είναι η εκτιμώμενη διάμετρός του με βάση τη φωτεινότητα και τις ανακλαστικές του ιδιότητες, που κυμαίνεται από 0,221 έως 0,494 χιλιόμετρα. Αυτό τον τοποθετεί στην κατηγορία των μικρών έως μετρίου μεγέθους αστεροειδών, που αντιστοιχούν περίπου στο μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε πολύ γι’ αυτό, καθώς ο αστεροειδής αυτός δεν θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης, ενώ αυτός θα εξακολουθεί να πλησιάζει κοντά στη Γη» πρόσθεσε ο Dr. Minjae Kim.

Η επόμενη φορά που ο αστεροειδής 2008 OS7 θα περάσει από τη Γη είναι σε 962 ημέρες, όταν θα ολοκληρώσει την τροχιά του γύρω από τον ήλιο.

Θα μπορέσουμε να δούμε τον αστεροειδή;

Δυστυχώς οι ερασιτέχνες αστρονόμοι δεν θα μπορέσουν να δουν τον αστεροειδή καθώς ο 2008 OS7 δεν θα είναι ορατός με γυμνό μάτι ή με ένα μέσο τηλεσκόπιο.

«Δυστυχώς, οι αστεροειδείς είναι γενικά πολύ αμυδροί για να έχουν ανιχνευθεί με τις τρέχουσες τεχνικές και έρευνες, οπότε είναι πολύ δύσκολο να τους δούμε με γυμνά μάτια. Οι μόνοι αστεροειδείς που είναι ορατοί με γυμνό μάτι μέχρι στιγμής είναι ο Pallas και η Vesta, με διάμετρο περίπου 500 χιλιομέτρων. Υπάρχουν πολλοί “δυνητικά επικίνδυνοι αστεροειδείς” ή PHAs (potentially hazardous asteroids) στο ηλιακό μας σύστημα. Υπάρχουν περισσότεροι από εκατομμύρια αστεροειδείς στο ηλιακό μας σύστημα, εκ των οποίων [περίπου] 2.350 αστεροειδείς έχουν ταξινομηθεί ως PHAs. Η επόμενη σημαντική προσέγγιση στη Γη από έναν PHA θα είναι ο 99942 Apophis στις 14 Απριλίου 2029».

Scroll to Top